PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Monday, 08 June 2009

STANKO TOTH - CAMERA OBSCURA

600_Pejzaz_14.jpg
600_Pejzaz_16.jpg
600_Pejzaz_18.jpg
600_Pejzaz_20.jpg
600_Pejzaz_23.jpg
600_Pejzaz_28.jpg
600_Pejzaz_5.jpg
600_Pejzaz_6.jpg
600_Pejzaz_8.jpg
600_Suma_det 2.jpg
600_Untitled-0.jpg
600_Untitled-1.jpg
600_Untitled-2.jpg
600_neman22.jpg
 

 

 Fantastične slike camera Obscurom nastale su tijekom DDC-ovih Ekoloških foto-radionica na Dravi i tijekom fotosafarija s Foto-klubom Vara┬×din

STANKO TOTH - Koprivničanac u Vara┬×dinuCAMERA OBSCURA


Propustite li zraku svijetlosti u zamračenu prostoriju kroz mali otvor, na papiru kojeg
dr┬×ite oko 15-tak centimetara od otvora pojavit će se prizor izvan zamračene prostorije.
Zahvaljujući svjetlu koje ima sposobnost prenošenja slike, već u pretpovijesti kroz pukotine svoje spilje čovjek je promatrao prirodne zakone koji upravljaju umjetnošću fotografije. Zrake svjetlosti kroz pukotine prenosile su u spilju vanjske prizore, a činjenicu da su slike okrenute naglavce ljudi su pridavali magiji.

U 4.stoljeću pr.n.e. Aristotel radi prvu bilješku o napravi u kojoj kroz rupu nastaje slika,
a ta naprava kasnije je dobila naziv "Camera obscura" što u prijevodu znači "tamna komora".
Mnogi povijest fotografije povezuju iz doba 16. stoljeća kada je Camera obscura bila u praktičnoj primjeni kao slikarsko pomagalo velikih slikara talijanske renesanse. Leonardo da Vinci 1490. godine zabilje┬×io je mogućnosti Camere obscure, te savjetovao da se u tamnoj prostoriji gleda slika suncem obasjanog prizora, koju svijetlost kroz malu rupu prenosi na tanki komad papira. Camera obscura dugi se niz godina upotrebljavala i usavršavala, no trebalo je dosta vremena da se rodi ideja kako ustaliti projiciranu sliku. Uspjelo je to Louisu Daguerru koji je 1839. godine u Parizu svijetu pokazao proces dobivanja fotografske slike. Mo┬×e se slobodno reći, time je stvoren najva┬×niji instrument vizualne komunikacije i dokumentacije.

Danas je Camera obscura djelić fotografske povijesti, ali zanimljiv izazov i predmet
zanimanja manjeg broja fotografskih entuzijasta. Camera obscura, primjenu u praksi gotovo i nema (izuzev snimanja terena i povećanja različitih sitnih predmeta), a na inicijativu Hrvatskog foto-saveza  mogla bi postati zanimljiv izvanškolski edukacijski program u izobrazbi fotografije za učenike osnovnih škola. Isto tako zbog cjelokupnog zanimljivog procesa od samogradnje kamere po vlastitim zahtjevima,do izrade fotografije ovom tehnikom danas neki fotografi ┬×ele ostvariti i ostvaruju zapa┬×ena fotografska ostvarenja.
Ovaj kratki "posjetnik" na Cameru obscuru samo je dio povijesnih zanimljivosti koje nas
danas na svoj način obogaćuju te nam pru┬×aju nove zanimljive spoznaje i saznanja u području fotografije.

                                                                                                                              Stanko Toth


ŽIVOTOPIS

      Rođen sam 25. kolovoza 1953. godine u Koprivnici. Od 1959. godine ┬×ivim u Vara┬×dinu gdje sam završio osnovnu i srednju školu. U Zagrebu na Fakultetu prometnih znanosti upisao sam stručni dodiplomski studij, gdje sam diplomirao te stekao zvanje in┬×enjer prometa.
       Fotografijom se počinjem baviti 1977. godine, a na izlo┬×bama fotografija izla┬×em od 1983. godine. Od tada pa do danas izlagao sam na više od dvjesto skupnih izlo┬×bi u Hrvatskoj i inozemstvu. Izlagao sam na skupnim izlo┬×bama u Danskoj, Belgiji, Italiji, Francuskoj, Nizozemskoj,Mađarskoj, Njemačkoj, Austriji, Australiji i Sloveniji. U više navrata  bio sam nagrađen na izlo┬×bama fotografija u Hrvatskoj i inozemstvu.  
       Ostvario sam pet samostalnih izlo┬×bi fotografija u Zagrebu, Vara┬×dinu i Sloveniji, a i dalje se  aktivno bavim fotografijom i izlaganjima.
        Dvanaest godina obnašao sam funkciju predsjednika Foto-kluba Sloboda-Vis Vara┬×din, gdje sam 1995. godine započeo provođenje programa iz područja fotografije u duhu suvremene umjetnosti, kojeg je te iste godine upravo u Vara┬×dinu promovirao Hrvatski fotosavez. Budući da je za takav pristup fotografiji prevladao velik interes prete┬×no mlade┬×i, pokrenuo sam 1999. godine osnivanje Foto-kluba Vara┬×din, koji danas okuplja preko pedeset  uglavnom mlađih članova. Od osnutka predsjednik sam Foto-kluba Vara┬×din, te po četvrti put obnašam funkciju člana Izvršnog odbora Hrvatskog fotosaveza.
U Foto-klubu Vara┬×din unatrag 10 godina pokrenuti su brojni programi iz područja fotografije u koje je uključen veliki broj djece i mlade┬×i iz Grada Vara┬×dina i Vara┬×dinske ┬×upanije. Velikim uspjehom smatram uključivanjem u  programske aktivnosti, foto-škole i foto-radionace, djecu sa posebnim potrebama i Romsku mlade┬×i.  Prilagođenim programom danas  mlade┬× Roma i djeca sa potrebnim potrebama,stvorili smo uvjete uspješnog i ravnopravnog prezentiranja fotografskih radova  na brojnim izlo┬×bama fotografije u Hrvatskoj i inozemstvu.
Pored izvođenja brojnih programa iz područja fotografije u Foto-klubu Vara┬×din redoviti sam polaznik brojnih edukativnih škola i radionica u organizaciji Hrvatskog fotosaveza i Hrvatske zajednice tehničke kulture. Isto tako u više navrata bio sam član ocjenjivačkog suda na Gradskim, ┬Äupanijskim i Dr┬×avnim natjecanjima iz područja fotografije i tehničke kulture. Član sam udruge Pedagoga tehničke kulture, te sudjelujem u  brojnim aktivnostima koje se odvijaju u organizaciji navedene udruge. Kroz foto-škole i foto-radionice mladim članovima Foto-kluba Vara┬×din stvorili smo uvjete i pru┬×ili mogućnosti   izlaganja na 32 međunarodne izlo┬×be. Na ovim izlo┬×bama izlagalo je ukupno 62. člana Foto-kluba Vara┬×din, koji su izlo┬×ili 97 fotografija.

Primio sam više priznanja za  uspješnu pripremu učenika za natjecanje susrete  i smotre iz tehničke kulture.
Godine 2001. Primio sam Godišnju nagradu Hrvatske zajednice tehničke kulture.
Godine 2006. dodjeljena mi je Godišnja nagrada Zajednice tehničke kulture Grada Vara┬×dina.
Za 2008. Godinu dobitnik sam Godišnje nagrade Hrvatskog foto-saveza
Za postignute rezultate u 2008. promoviran sam za Instruktora-savjetnika Hrvatske zajednice tehničke kulture.
Foto-klub Vara┬×din za postignute rezultate u 2008. godini primio je najvišu dr┬×avnu nagradu „Faust Vrančić“
                   Obiteljski sam čovjek, otac dvoje odrasle djece i pored obitelji, velik dio slobodnog  vremena već više od trideset godina provodim uz fotografiju. Kroz fotografiju te izlaganjima na brojnim izlo┬×bama u zemlji i inozemstvu, jasno se opredjeljujem za načela suvremene i kulturne Europske civilizacije.

           Smatram da ovakvo ┬×ivotno opredjeljenje i višegodišnje iskustvo, pru┬×a  mi mogućnost kvalitetnog i zanimljivog rada i izvođenja brojnih projekata u Foto-klubu Vara┬×din koji su posebno prilagođeni  djeci i mlade┬×i. Posebno sam  ponosan zapa┬×enim rezultatom iz područja fotografije koji su kroz deset godina postojanja ponajviše postigli mladi članovi Foto-kluba Vara┬×din. Isto tako ponosim se rezultatima svih članova Foto-kluba Vara┬×din jer  svi rezultati „vlastiti su proizvod“  mentora i voditelja programa, iznjedrenih vlastitim znanjem i iskustvom  upravo u Foto-klubu Vara┬×din.    

                                                                                                          Stanko Toth
Adresa:
Stanko Toth
Labinska 15
42 000 Vara┬×din
Tel 042 232 724 mobitel: 091 579 8117
E-mail: This e-mail address is being protected from spam bots, you need JavaScript enabled to view it

Last Updated ( Monday, 08 June 2009 )